Veel gestelde vragen

Is een IVF-behandeling pijnlijk?

In het algemeen is een IVF-behandeling goed te doorstaan. Het (zelf) inspuiten of injecteren van de hormonen kan wat pijnlijk zijn, maar dat valt meestal mee. Door de hormonen zelf kan er een opgeblazen gevoel ontstaan. Een aantal vrouwen heeft last van buikpijn of een zwaar gevoel in de onderbuik als gevolg van het opzetten van de eierstokken of ovaria in combinatie met de aanwezigheid van verklevingen, die bijvoorbeeld ten gevolge van ontstekingen en/of operatie(s) zijn ontstaan. De follikelaspiratie onder echoscopische controle, waarbij met een naald door de vaginawand heen wordt geprikt, kan een vervelendacie ingreep zijn, vooral als de eierstokken er wat ongunstig voorliggen. Deze ingreep is poliklinisch, een ziekenhuisopname is niet nodig, en gebeurt in Turkije standaard onder een lichte narcose.

Is er een wachtlijst voor IVF en hoe vaak mag de behandeling herhaald worden?

De wachtlijst in Nederland voor IVF verschilt per ziekenhuis en kan variëren van enkele maanden tot ruim een jaar. Wij hanteren geen wachtlijst. U kunt dus in principe meteen worden geholpen nadat uw geschiktheid is vastgesteld. In verband met het boeken van uw vlucht en accomodatie dient u ten minste vier weken voor vertrek te boeken. Per IVF-centrum is het ook verschillend hoeveel IVF-behandelingen worden uitgevoerd per patiënt. Veel centra hanteren het principe dat doorgegaan wordt met behandelen zolang dat, medisch gezien, zinvol lijkt, maar uiteraard niet langer dan mensen dat zelf willen en/of aankunnen. Financiële aspecten kunnen hierbij ook een rol spelen.

Wordt IVF vergoed door mijn zorgverzekeraar?

De kosten van de medicijnen voor de hormoonstimulatie worden vergoed door de zorgverzekeraar. Veel zorgverzekeraars maken er geen probleem van als u besluit de behandeling in Turkije te laten plaatsvinden. U krijgt dan tevens maximaal drie behandelingen vergoed ter hoogte van het in Nederland geldige vergoedingsbedrag voor IVF (afhankelijk per zorgverzekeraar). U dient wel vooraf toestemming te krijgen van uw verzerkaar. Vaak vraagt een verzekeraar om een behandelplan met prijsopgave. Wij verzorgen de benodigde brieven voor u. De hoogte van de vergoeding verschilt per verzeekraar, maar ligt er ook aan of u een restitutiepolis heeft of een naturapolis. Een belangrijk verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is dat u met een restitutiepolis zelf uw arts en andere zorgverleners mag kiezen, zonder dat dit van invloed is op de vergoeding van zorg die u ontvangt. Gaat u met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaalt u een gedeelte van de rekening zelf. Een restitutieverzekering is vaak wel wat duurder dan een naturaverzekering. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) krijgt u bij een restitutiepolis de kosten van (niet-gecontracteerde) zorg volledig vergoed. De omschrijving door verschillende verzekeraars van wat de restitutiepolis inhoudt loopt echter erg uiteen. Zo krijgt u bij sommige restitutiepolissen maximaal 100% van het in Nederland marktconforme tarief en bij andere restitutiepolissen 100% van het wettelijk maximumtarief. Kijk dus in de polisvoorwaarden goed welke voorwaarden uw zorgverzekeraar hanteert.

 

Hoeveel IVF-pogingen ondergaan patiënten voordat de behandeling aanslaat?

Dat is heel verschillend en ligt ook aan een aantal factoren. Leeftijd van de vrouw is een belangrijke factor, evenals indicatie en het aantal niet geslaagde pogingen die u al heeft afgerond. Daarom is het moeilijk om aan te geven hoe uw persoonlijke kansen liggen. Maar op basis van uw medische voorgeschiedenis, uw leeftijd, BMI en bloedwaarden kunnen we een inschatting maken van uw kansen. Tijdens de behandeling zien we nog beter hoe goed de kwaliteit van de eitjes en uiteindelijk van de embryo's is. Dan kan de arts pas een gefundeerde en persoonlijke slagingskans geven. 

Welke medicijnen worden er in Turkije gebruikt bij de hormoonbehandeling?

In gerenommeerde klinieken in Turkije zoals Memorial wordt van dezelfde medicijnen gebruikt gemaakt als in Nederland. Grote fabrikanten van geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld Organon, zijn ook in Turkije gevestigd. Aan het hand van het behandelplan van het IVF-team wordt de medicatie voor de hormoonbehandeling direct bij Organon Turkije besteld. Deze worden per koerier bezorgd aan de kliniek. Medicatie die veelal gebruikt worden zijn Gonal-F, Menopur, Puregon, Orgalutran en Ovitrelle. 

Hoe geschiedt de betaling?

U ontvangt een factuur van Human First voor het reispakket of de gastvrouw service.Dit wordt vooraf betaald. In Turkije betaalt u zelf de hormoon medicatie contant in de kliniek of in een apotheek. De kosten voor de IVF/ICSI-behandeling (het basis arrangement van Human First) betaalt u rechtstreeks aan de Memorial kliniek waarna u de originele factuur ontvangt. Deze kunt u dan doorsturen naar uw zorgverzekeraar voor vergoeding. 


Tot welke leeftijd wordt IVF/ICSI gedaan in het Memorial Hospital?

In overleg wordt besloten of het zinvol is om een behandeling te ondergaan. Bij een leeftijd van bijvoorbeeld 42 jaar is uw kans op een zwangerschap ongeveer 5 %. U moet dan zelf beslissen of dit percentage voor u voldoende hoog is om de kans te wagen. Bij vrouwen boven de 45 jaar is de kans op een zwangerschap dermate klein dat het niet verstandig is hiervoor te kiezen. In dat geval kunt u eiceldonatie overwegen, waarmee uw kansen veel hoger komen te liggen. Dit is echter niet toegestaan in Turkije. Eiceldonatie wordt wel uitgevoerd in landen zoals Spanje, België of Griekenland.