MESA / PESA / TESE

MESA en PESA zijn behandelingen bij de man waarbij rijpe zaadcellen uit de bijbal worden genomen. MESA staat voor Microchirurgische Epididymale Sperma Aspiratie. Daarbij wordt het zaad weggenomen uit de bijbal, waarbij er een soort kijkoperatie in de zaadbal wordt verricht. Dat gebeurt onder algehele anesthesie of met een ruggenprik.

PESA staat voor Percutane Epididymale Sperma Aspiratie. Daarbij wordt het zaad met een dun naaldje uit de bijbal opgezogen. Dat is veel minder ingrijpend en kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden.

Zowel MESA als PESA wordt toegepast bij mannen die wel zaad aanmaken, maar bij wie de zaadleiders verstopt zijn, zodat het sperma geen zaadcellen bevat. Er wordt dan gesproken van een obstructieve azoöspermie. Zo’n verstopping kan aangeboren zijn of later verworven, bijvoorbeeld door een infectie, een verwonding of een mislukte hersteloperatie na een sterilisatie. Vaak kan de oorzaak niet meer achterhaald worden. Ook als de zaadbuisjes helemaal afwezig zijn, of na een sterilisatie kan MESA of PESA een uitkomst bieden.

Wat heeft Human First te bieden 

In Nederland vinden MESA en PESA alleen plaats in onderzoeksverband in de universiteitsklinieken in Nijmegen, Utrecht en Rotterdam en Maastricht. De wachtlijsten zijn daarom lang. Bij Human First kunt u meteen terecht voor een MESA of PESA behandeling. Uw aanvraag wordt in behandeling genomen zodra wij een kopie van uw medische gegevens hebben ontvangen. Informatie die nodig is om uw aanvraag te beoordelen is de uitslag van een sperma analyse. Verder dient u zo volledig mogelijk ons patienten intake formulier in te vullen. Dit kunt u per email of telefonisch opvragen. Onder het kopje contact vindt u onze contactgegevens. U kunt zich ook aanmelden middels het aanmeldingsformulier op onze website. Na ontvangst van uw medische gegevens hoort u binnen een week of u in aanmerking komt en kan een behandeldatum afgesproken worden.   

TESE-behandeling 

TESE, ofwel testiculaire sperma-extractie, wordt toegepast bij mannen met een ernstig gestoorde zaadaanmaak. In de bijbal, waar de zaadcellen vanuit de zaadbal naartoe gaan om nog een week of twee te rijpen, worden dan geen zaadcellen aangetroffen. In de zaadbal zelf, waar de spermacellen ontstaan, worden soms nog wel jonge, onrijpe spermacellen aangetroffen. Bij TESE worden onrijpe spermacellen operatief uit de zaadbal gehaald door een stukje weefsel, een biopt te nemen. Dan komt het erop aan om daarin een of meerdere spermacellen te vinden die geschikt zijn om in de eicel te injecteren.

 

TESE wordt in Nederland op zeer kleine schaal toegepast, en alleen in onderzoeksverband. Stellen die hiervoor in aanmerking komen, worden daarom meestal     verwezen naar Duitsland of België, maar kunnen ook bij Human First terecht. Wij hebben geen wachtlijst en u kunt vrijwel meteen worden geholpen. Ook worden de kosten voor de MESA/PESA of TESE behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar, ook als u kiest voor Human First.

Kosten 

De kosten voor TESE/TESA en MESA/PESA bedragen 915 euro. Deze behandeling vindt plaats in combinatie met een ICSI behandeling. Op de dag van de eicel   punctie bij de vrouw wordt ook deze behandeling bij de man uitgevoerd, waarna de laboratorium fase begint. De kosten voor ons IVF/ICSI pakket kunt u lezen onder het kopje TARIEVEN.