Wat is Piezo ICSI

Piezo-ICSI is een nieuwe methode die in 2019 werd geintroduceerd, voor de bevruchting van eicellen. Waar in het geval van de klassieke ICSI methode het plasma membraan van de eicel wordt doorboord door middel van een draaiende beweging of door het opzuigen van de cellulaire vloeistof van de eicel met een scherp afgeschuinde pipette, wordt bij de Piezo techniek het membraan veel voorzichtiger gebroken door middel van ultramicronische pulsering met een pippete met een platte opening. 

Studies hebben aangetoond dat de Piezo techniek vooral effectief is bij vrouwen van 35 jaar en ouder en de laagste percentage heeft van eicel degeneratie (1%) en de hoogste fertilisatie graad (89%).  Ook hebben studies uitgewezen dat deze techniek de eicel skelet niet beinvloed en bovendien geen effect heeft op de chromosomale ontwikkeling en celontwikkeling van de bevruchte eicel.

Wie heeft het meest baat bij Piezo ICSI?

Twee groepen patienten die het meeste baat hebben bij toepassing van deze techniek zijn:

1. Patienten met lage fertilisatiegraad bij een conventionele ICSI behandeling. Soms zijn eicellen erg kwetsbaar en kan de schil openbreken met de traditionele ICSI, waardoor de bevruchting dus niet slaagt. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dan vooral eicellen van  vrouwen van 38 jaar en ouder vaak een kwetsbaar eicel membraan hebben.

2. Wanneer er weinig eitjes zijn, wordt de Piezo ICSI ook aangeraden omdat de fertilisatiegraad hoger ligt bij Piezo ICSI dan bij conventionele ICSI.  

De Piezo techniek is ook beschikbaar in Acibadem hospital.

 

Sperm Selection door middel van de Sperm Chip (micro chip) van Fertile Plus

De technologie om betere spermacellen te selecteren tijdens een IVF behandeling is voortdurend in ontwikkeling. Een van deze ontwikkelingen was de Intra Cytoplasmic Sperm Injection, ook bekend als ICSI. ICSI is een methode waarbij de embryoloog aan de hand van een microscoop handmatig de best uitziende en best bewegende spermacellen selecteert en deze rechtstreeks in het eitjes injecteert om een bevruchting te verkrijgen. Sinds kort kunnen we patiënten ook een nieuwe baanbrekende techniek aanbieden, de zogenoemde Sperm chip. Met deze methode kunnen alleen de beweeglijke spermacellen met een goede DNA samenstelling door de microkanalen van de chip passeren. Op deze manier hebben de spermcellen die met dit mechanisme gesorteerd zijn de beste kwaliteit. De spermacellen zwemmen bij de Sperm Chip letterlijk door een microscopisch klein hindernisparcours om aan het andere eind eruit te kunnen komen. Op deze manier worden alleen spermcellen gebruikt die de grootste kans hebben om de eitjes te bevruchten.

Een groot voordeel van deze methode is dat er geen chemicaliën of centrifuge worden gebruikt, waardoor de sperma cellen niet belast worden tijdens het proces. Deze methode vertrouwt op de eigen kracht van de spermacellen om zich te bewegen door de microscopische tunnels. In het natuurlijke, biologische proces, zwemmen spermacellen door een vloeibare ruimte binnen het vrouwelijk voortplantingssysteem waarbij microkanalen de spermacellen leiden naar het eitje. Aldus wordt het natuurlijke selectieproces met de Sperm Chip nagebootst.

 

 

Sperm chip is een methode om spermacellen te selecteren voor IUI, ICSI en IVF. Doordat natuurlijke selectie en de race van spermacellen om als eerste bij het eitje aan te komen, niet van toepassing zijn bij een ICSI procedure, is het juist belangrijk om beschadigde spermacellen te isoleren en de beste spermacellen te kunnen selecteren. Door DNA schade in spermacellen neemt het implantatie percentage af. DNA beschadigingen in spermacellen lijken verantwoordelijk te zijn voor miskramen na IVF en ICSI. Beschadigde DNA in spermacellen wordt vaker aangetroffen bij IVF en ICSI patiënten.

Sperm chip komt het dichtst bij de natuurlijke selectie methode, waarbij spermacellen door de baarmoederhals passeren en daar door hun snelheid en beweegelijkheid een voorsprong hebben op andere spermacellen.

De kosten voor Sperm Chip bedragen 350 euro. 

Sperm chip kan helaas niet toegepast worden wanneer het aantal spermacellen laag is (low sperm count) of wanneer de beweegelijkheid laag is. Het kan ook niet worden toegepast op spermacellen die verkregen zijn middels TESA of TESE.

In het Memorial Atasehir Hospital in Turkije wordt de EmbryoScope gebruikt. De EmbryoScope is een soort incubator die gebruik maakt van time-lapse fotografie waardoor het mogelijk is de groei van embryo's te monitoren zonder de embryo's te storen door ze uit de incubator te halen voor het monitoringsproces.

Voordelen van de EmbryoScope

Bij het conventionele IVF/ICSI-proces worden de bevruchte eicellen in een petrischaaltje geplaatst samen met een kweekmedium (voedingsbodem) die de groei van de embryo's ondersteunt. Daarna worden de embryo's in een incubator geplaatst. In de incubator bestaat een gecontroleerde omgeving waarbij de temperatuur, luchtvochtigheid, pH en gassen (carbon dioxide, stikstof) in een afgemeten verhouding worden gehouden. Ongeveer een keer per dag wordt de incubator geopend om zo de voortgang van de embryo-ontwikkeling te controleren. Bij het openen van de incubator wordt de leefomgeving van de embryo's verstoord. Aldus kunnen we stellen dat hoe minder de incubator geopend wordt, deste minder wordt de omgeving van de embryo verstoord.   

 

Wanneer embryo's op deze manier wordt gemonitord, is de informatie die de embryologen hebben over de duur van 24 uur, een enkele snapshot. Cellen kunnen in verschillende tempo's delen en kunnen het aantal cellen dat ze hebben terugdraaien. Deze gebeurtenissen kunnen makkelijk over het hoofd worden gezien als de embryo's maar een keer per dag worden gecontroleerd. De informatie die hierbij wordt misgelopen, kan een belangrijke rol spelen in de implantatiescore van de embryo.

Met de EmbryoScope kan elk uur meerdere malen een foto worden genomen van de embryo, zonder de incubator te openen en de omgevingsfactoren van de embryo te verstoren. Ook kan op deze manier veel meer informatie over de ontwikkeling van de embryo's worden verkregen, waardoor het selectieproces van de embryoloog nauwkeuriger en accurater verloopt.

De beschikbaarheid van continue opnames van de embryonale ontwikkeling stelt de embryoloog in staat het ritme waarop de celdeling plaatsvindt te bepalen en zo de embryo's te selecteren met de beste morfologie die zich op het juiste moment hebben gedeeld. Met behulp van deze techniek kunnen de embryo’s met de beste kansen op implantatie worden geselecteerd, waardoor de kans op zwangerschap ook verhoogt. 

 

Capaciteit EmbryoScope

Er kunnen 72 embryo's worden opgeslagen in de incubator. Dit is een veel kleiner aantal dan in een normale incubator. Hierdoor kunnen de optimale waarden binnen de incubator sneller herstellen na het openen ervan. Dit is een belangrijk gegegevn, want alhoewel de incubator niet geopend hoeft te worden voor het controle proces, wordt de incubator natuurlijk wel geopend voor het plaatsen van nieuwe petrischaaltjes en het verwisselen van de kweekmedium.  

Wanneer is het interessant de EmbryoScope te gebruiken

Het gebruik van de EmbryScope is vooral interessant voor stellen die veel embryo's hebben, omdat er dan een groter potentieel waaruit uiteindelijk gekozen kan worden. De EmbryoScope is ook te gebruiken bij stellen waarbij het implantatieproces niet goed lijkt te verlopen, waarbij de leeftijd van de vrouw een rol speelt, of wanneer er sprake is van meerdere miskramen. 

 

Subcategorieën