Eerste keer IVF, toch meteen naar Turkije

Wat vonden wij het fijn om alle ervaringen over Human First te lezen voor wij aan dit grote avontuur gingen beginnen. Ik hoop dat onze ervaring ook gaat bijdragen aan, iemand, die de stap gaat nemen om samen met Human first proberen de grootste wens die er bestaat in vervulling te laten gaan.

Wij zijn acht jaar bezig geweest om zwanger te raken. Door de huisarts was de diagnose PCOS al eens gesteld maar daarna had ik de stille hoop dat het ons toch, zonder een medisch traject, zou lukken om zwanger te raken. Uiteindelijk zorgde een miskraam in 2022 ervoor dat het pijnlijke besef kwam dat het echt niet zo makkelijk ging als dat we bij veel mensen om ons heen zagen. Het eerste contact in een Nederlands ziekenhuis verliep niet fijn. Ik voelde me het zoveelste poppetje in een hokje gedrukt waar ik misschien wel helemaal niet in pas. Zou onze wens dan nooit uitkomen? We zijn op zoek gegaan naar alternatieven met een grote twijfel want we hadden nog geen grote stappen in Nederland ondernomen. Willen ze ons wel helpen? Dus horen wij hier wel in thuis? Hebben andere mensen hier niet veel meer recht op die al zoveel hebben ondernomen in Nederland?

We hebben een fijn gesprek gehad met Evren van Human First en al vrij snel zijn we in het vliegtuig afgereisd naar Istanbul. Wij hadden geen enkele ervaring met vruchtbaarheidsbehandelingen en zijn de taal niet machtig. Bij de eerste twee afspraken in het Turkse ziekenhuis hebben we wel een kleine taalbarrière gevoeld, ondanks de aanwezigheid van een gastvrouw. Wij raden een gastvrouw ook zeker aan iedereen aan. Wij hebben toen ons gevoel gedeeld met Evren en zij heeft er alles aan gedaan om te zorgen dat wij zo goed mogelijk werden begeleid en uitleg kregen over de behandelingen. Vanaf dat moment is al het contact met dr. Cem superfijn verlopen. Je bent bij dr. Cem niet het zoveelste nummertje zoals dat het hier in Nederland voor mij wel voelde. Vooral bij de eerste onderzoeken voelde ik me kwetsbaar en klein maar iedereen is ontzettend lief en probeerde mij op m’n gemak te stellen. De dag van de punctie vond ik ontzettend spannend. Dit was achteraf niet nodig want ik heb er helemaal niets van de punctie mee gekregen. Na een aantal dagen kregen we te horen hoeveel embryo’s er waren en na vijf dagen is daar één van terug geplaatst en vier ingevroren. Nu ben ik alweer over de helft van mijn zwangerschap en verwachten wij een dochter.

We zijn Human First en dr Cem en zijn team voor altijd dankbaar. Ook niet onbelangrijk Istanbul is een prachtige stad waar niemand zich hoeft te vervelen. Lekker eten, leuke mensen en heel veel te beleven.

November 2023 bevallen van een dochter