Turks wondertje (juli 2017)

Nadat ik in 2013 vrij gemakkelijk spontaan raakte van mijn 1e dochter, wilden wij in 2016 graag voor een tweede kindje gaan. Helaas ging dit een stuk minder makkelijk. Omdat ik eerder aan mijn eierstok was geopereerd konden we vrij snel in het ziekenhuis in Nederland terecht waar ze meer onderzoek gingen doen. Het bleek dat ik PCOS had. Ik begon met het slikken van Clomid. Helaas leverde dat geen zwangerschap op. Daarna ging ik over op hormooninjecties en iui. Ook hiermee bleef een zwangerschap uit. Tot slot begonnen we aan IVF. Na 2 keer een afgebroken poging wegens overstimulatie, ging het de derde keer goed. Ik had 14 eitjes en daarvan werden er 11 bevrucht. De embryo's waren van 'topkwaliteit' zeiden ze in het ziekenhuis. Helaas leverde dit bij de eerste verse terugplaatsing geen zwangerschap op. Ook de 5 cryo's die we terug lieten plaatsen zorgen niet voor een zwangerschap.
 
Elke keer weer die teleurstelling was slopend. Mijn man en ik hadden inmiddels al veel op internet gelezen en kwamen er al snel achter dat ze in Nederland een nogal conservatief beleid hebben wat betreft ivf. In het buitenland was veel meer mogelijk. Uiteindelijk kwam ik op de site van HumanFirst terecht en dit sprak me meteen aan. Ik nam contact op met Evren. Zij legde me telefonisch heel vriendelijk en rustig uit wat het allemaal inhield en op welke wijze er in Istanbul gewerkt wordt. We hadden er meteen een goed gevoel over. Mijn man en ik besloten het te doen!
 
Ik kon in Nederland al beginnen met de hormonen en heb ook daar de eerste echo's gehad. Dit omdat de tijd in Istanbul (met een peuter) wat minder lang zou zijn. Op dag 10 van mijn cyclus vlogen we naar Istanbul. Mijn moeder ging ook mee, zodat ze daar als oppas voor onze dochter kon fungeren tijdens de ziekenhuisbezoeken. Op het vliegveld van Istanbul werden we door een chauffeur opgewacht en naar ons prachtige hotel gebracht. Het was van alle gemakken voorzien. We hadden hierdoor, ondanks de spanning van de behandeling, toch een vakantiegevoel. 
 
Op de dag na aankomst hadden we de eerste controle in het Memorial ziekenhuis. We werden in het hotel opgehaald door onze gastvrouw Dayon. Een super lieve Nederlandse vrouw die in Istanbul woont. Heel fijn dat zij ons zo lief en toch professioneel begeleidde. Eenmaal in het Memorial ontmoetten we dokter Cem Demirel. Een zeer vriendelijke man. Hij legde duidelijk uit hoe het ervoor stond. Ik moest nog een paar dagen doorgaan met de hormonen want de eitjes waren nog niet groot genoeg. 3 dagen later kreeg ik te horen dat de eitjes bijna rijp waren en dat ik 's avonds de Ovitrelle mocht spuiten. In tegenstelling tot onze ervaringen in het Nederlandse ziekenhuis werd alles heel rustig en duidelijk uitgelegd en werden we heel vriendelijk geholpen door de dokter en zusters. Anderhalve dag na het spuiten van de ovitrelle was de punctie. 
 
Dayon ging weer mee en stelde me gerust. Voor de punctie kreeg ik een roesje, dus ik voelde er helemaal niks van. Toen ik wakker werd vertelden ze me meteen dat het heel goed was gegaan en dat er 10 eitjes 'geoogst' waren. Weer werd ik super lief behandelend door het verplegend personeel. Na ongeveer anderhalf uur voelde ik me goed genoeg om weer naar huis te gaan. De volgende dag hoorde ik dat er 6 eitjes bevrucht waren en dat ze op dag 3 weer zouden checken of ze van goede kwaliteit waren. Dat bleek op dag 3 het geval en dus kon er een terugplaatsing op dag 5 plaatsvinden! Daar waren we super blij mee, want dat is één van de grote verschillen met een behandeling in Nederland.
 
Op dag 5 gingen we heel gespannen naar het ziekenhuis want we wisten natuurlijk niet of ze nog steeds van goede kwaliteit waren en hoeveel er teruggeplaatst konden worden. Dokter Cem kwam ons vertellen dat alle 6 de embryo's van topkwaliteit waren en dat hij eigenlijk niet kon kiezen welke hij moest terugplaatsen. Wat een goed nieuws!! Gezien ons verleden mochten we er 2 terugplaatsen. Hij gaf ons een goede kans van slagen. Wij waren super blij met dit goede nieuws en toen al zo ontzettend blij met de keuze die we hadden gemaakt om de behandeling in Istanbul te doen. De vriendelijkheid en professionaliteit van de mensen in het ziekenhuis. De hartelijkheid van Dayon, het vakantiegevoel. Alles bij elkaar was het zoveel fijner en meer ontspannen dan in Nederland. 
 
10 dagen na de terugplaatsing mocht ik in het ziekenhuis een zwangerschaps(bloed)test doen. En ja hoor... ik was zwanger!!! Het was gewoon gelukt!! We waren helemaal in de zevende hemel van blijdschap. Bij 7 weken zwangerschap heb ik een echo laten maken en daar zagen we dat ik zwanger was van 1 kindje. Heel pril natuurlijk maar alles zag er goed uit. Inmiddels ben ik 25 weken zwanger van een dochter! De zwangerschap verloopt heel goed en we kunnen niet wachten om ons Turkse wondertje in het echt te zien.  
 
We zouden echt iedereen aanraden om de stap naar Istanbul te maken. Het gaat daar zoveel vriendelijker en patiëntgerichter. Mochten wij ooit nog voor een derde kindje willen gaan, dan zullen we zeker weer via HumanFirst naar Istanbul gaan. (We hebben daar immers nog 4 cryo toppers)