Ouders van een tweeling

Zwanger van een tweeling met Human First,  juni 2008

Uitslag ziekenhuis Nederland

Nadat mijn man en ik drie jaar aan het proberen waren om kinderen te krijgen, hoorden wij van de gynaecoloog dat wij geen kinderen konden krijgen op een normale manier. Dit was wel al snel bekend nadat wij ons hadden getest. Mijn man heeft toen nog in Nederland een biopsie laten doen en toen kregen we weer een negatief bericht: het lag dus aan mijn man en we hadden met IVF misschien nog een kans van 20 procent gaf de gynaecoloog aan. Wij waren hier wel erg verdrietig om maar gaven de moed niet op want ook al is het maar 20 procent dat betekent dat er toch nog een kans is. Onze gynaecoloog gaf aan dat wij mochten kiezen waar wij een IVF behandeling zouden kunnen laten doen, dat was in Nederland zelf, in België of in Turkije. Wij hadden gehoord dat in Turkije de meeste kans van slagen is bij een IVF behandeling.

Human First Website

Mijn man en ik gingen gelijk op het net zoeken naar informatie over IVF behandelingen. Daar vonden wij een website van Human First. Dit trok onze aandacht en wij namen deze informatie even door. Wat wij zo fijn vonden en ons ook erg aantrok is dat er niet zulke lange wachttijden zijn bij deze organisatie. Deze organisatie werkt samen vanuit Rotterdam met Turkije. Ik heb het telefoonnummer gebeld en kreeg gelijk een vriendelijke dame aan het woord. Ik legde haar mijn situatie uit en zij was meteen erg behulpzaam en meelevend. Dit vond ik erg prettig en ik kon zo mijn verhaal aan haar kwijt.

Mijn man en ik wilden de IVF tijdens de zomervakantie laten doen. Dit omdat wij dan ook gelijk een vakantie erbij hebben en niet alleen maar met het IVF gedoe bezig zijn.Wij moesten alle papieren van de dokter en gynaecoloog opsturen naar Human First. Nadat wij dit gedaan hebben kregen wij al weer snel contact via de telefoon met de telefoniste van de organisatie Human First. Zij belde ons om even door te nemen wat wij konden doen als wij dit zouden doorzetten. Nadat de dokter in Turkije onze brieven bekeken had kregen we een mail van Human First of de behandeling door kon gaan. De dokter wilde eerst zelf ook kijken of hij überhaupt een kans van slagen zag want als hij die niet zou zien, dan hoefden wij ook niet te komen. Nadat wij een bericht via mail gekregen hadden dat  wij mochten komen wanneer het ons uitkomt waren we wel tevreden met dit bericht. De behandeling zou 17 dagen in beslag nemen en wij hadden gerekend op drie weken vakantie, dit kon dus heel goed gepaard gaan.

Bij alle vragen kon ik direct met Human First contact opnemen en wat ik erg fijn vond ik dat ik steeds dezelfde dame aan de lijn had en alleen maar met haar contact had. Zij was de tussenpersoon tussen ons en Turkije. De dokter heeft alles geregeld in Turkije en ik kreeg alles per post binnen een hele zorgplan hoe we het aan gaan pakken. Alles stond er duidelijk in en bij vragen belde ik gewoon naar Human First ook al waren het soms rare vragen de dame die mij te woord stond had er nooit moeite mee om ze te beantwoorden. Ik vroeg ook vaak dingen die zij al eerder verteld had maar begreep het niet het was absoluut geen probleem voor haar om dit nog een paar keer uit te leggen en toonde erg veel medeleven aan ons tijdens het hele proces en belde ons ook regelmatig om te vragen hoe het gaat dat was ook gewoon prettig. Ik kreeg een recept vanuit Turkije voor de  hormonen die ik moest spuiten en die heb ik hier kunnen krijgen en mee kunnen nemen naar Turkije want hier kreeg ik die gelijk vergoed en als ik ze niet mee had genomen dan moest ik ze daar eerst vooruit betalen dit leek mij wel het prettigste zo. Onze tickets voor de vlucht, het hotel en het vervoer vanuit Istanbul Airport was allemaal geregeld door de Human First organisatie. We hoefden ons nergens meer druk om te maken. Een dag voordat wij vanuit Schiphol vertrokken konden wij via het internet inchecken en onze zitplaatsen kiezen in het vliegtuig. Dit was ook erg makkelijk.

In Turkije

Eenmaal in Turkije aangekomen werden wij met een busje naar ons hotel gebracht dit was wel erg prettig, wij hoefden ons nergens druk over te maken. Een man stond ons op te wachten met onze namen op een bord en de hotelnaam hierdoor wisten wij gelijk dat wij met die man mee zouden rijden naar het hotel. In het hotel word je goed ontvangen en naar je kamer gebracht. Die avond was de derde avond dat ik hormonen moest spuiten. Mijn man deed dit bij mij omdat ik het toch best wel eng vond om dit bij mijzelf te doen. Het naaldje doet helemaal niet zeer hoor alleen het vloeistof is een klein beetje pijnlijk. Dit moest iedere avond op dezelfde tijdstip gebeuren.

Mijn man en ik hadden alleen ontbijt genomen in het appartement. Lunchen en avondeten, dat deden wij gewoon buiten in restaurants. Dan konden wij genieten van allerlei verschillende lekkere hapjes en hoefden wij niet op tijd in het appartement te zijn om te eten. Turkije is erg mooi en ik ben erg tevreden dat ik de IVF behandeling in Turkije heb laten doen omdat ik ook veel van het land mocht zien en mij niet alleen maar met de behandeling bezig hoefde te houden, het was een hele leuke afleiding. Wij konden in het begin lekker overal toeren en hielden ons gewoon aan het lijst wat de hormonen betreft. Naderhand werd het voor mij wel een klein beetje zwaar om lang te lopen omdat ik ook veel eicellen uiteindelijk had.

Acibadem ziekenhuis

Op die lijst stond ook wanneer en hoe laat wij naar het ziekenhuis moesten voor de controles van de eierstokken en de eicellen. Dit gebeurde door een vaginale echoscopie. In het ziekenhuis werd ik erg goed ontvangen. Het beviel mij zo goed dat ik het zo weer zou doen. Alle zusters en dokters waren meteen erg aardig en hielpen ons overal waar ze mee konden en waar wij hulp mee nodig hadden. Wij moesten om de dag van de ene stadsdeel naar het andere reizen met de boot, dit was erg leuk om te doen en ik verheugde mij erop als wij weer naar het ziekenhuis moesten omdat ik weer lekker met de boot mocht dat vond ik wel erg leuk en het uitzicht was perfect je kan natuurlijk ook op een andere manier reizen maar wij kozen voor deze manier dat was ook de snelste manier van reizen. Ik het ziekenhuis konden de zusters en de dokters je goed helpen als je Engels praat dat gaat prima wij hoorden ook dat je een tolk kon regelen via Human First maar dat vonden wij zelf niet nodig.

Ik kreeg de laatste vijf dagen iedere avond nog een andere spuit erbij deze om de eicellen te beschermen zodat ze niet kapot gaan. Een avond voor de punctie kreeg ik een intramusculaire (in de spier) injectie deze was om de eicellen te laten opengaan en deze deed niet zeer. Nadat de eicellen onder narcose bij mij uitgehaald (de punctie dus) en ik ontwaakte van de narcose werd mijn man behandeld. Ik mocht daarna eten omdat wij alle twee nuchter moesten blijven voor de behandeling was ik wel blij dat ik eindelijk kon eten. Nadat mijn man naar zijn kamer gebracht was kon ik daar ook heen en hij mocht toen ook gaan eten. Toen werden wij drie dagen later gebeld over dat er embryo’s waren aangemaakt en dat wij mochten komen voor de terugplaatsing van de embryo’s. Eerst hadden we een gesprek met de arts  die gaf aan dat er embryo’s terug geplaatst gaan worden omdat wij 35 procent kans van slagen hadden en de arts gaf aan dat wij niet op een tweeling moeten rekenen. Nadat alles besproken was werd ik opgenomen voor de terugplaatsing. Voor de terugplaatsing moest ik erg veel water drinken en mocht niet naar het toilet dat was best erg moeilijk dit omdat ze dan de embryo’s makkelijker in de baarmoeder op de juiste plaats konden zetten. Na de terugplaatsing voelde ik mij opgezwollen en was erg moe en had een beetje moeite met lopen. De zusters en de artsen waren echt super goed voor ons dit kon ik goed merken omdat ik in Nederland zelf ook zuster ben en kan gewoon erg goed de verschillen hiervan zien.

Terug in Nederland

Twee weken later moest ik een zwangerschapstest laten doen via het bloedprikken in het ziekenhuis. Deze twee weken waren echt zenuwslopend. In Turkije had ik nog afleiding, maar hier in Nederland ging mijn man gelijk weer werken en ik een paar dagen later. Mijn man die was ook erg behulpzaam na het spuiten van de hormonen was ik niet altijd even makkelijk in omhang en gedroeg mij anders dan anders. Toen ik terug kwam had ik erg veel steun aan mijn man en dit is op zo een moment erg prettig.

Ik kreeg ook gelijk een telefoontje van die lieve dame van Human First die ons in het hele gebeuren steunde en hielp, ze vroeg hoe het was en of we ergens tegenaan gelopen zijn en mijn ervaring hiervan. Ik voelde mij erg raar en ik dacht dat ik zwanger was omdat ik mij eigenlijk zwanger voelde ook al wist ik niet hoe dit aan moet voelen omdat dit onze eerste zwangerschap is. Ik durfde dit toch niet te geloven. Nadat ik de bloedtest gedaan had moest ik nog een paar dagen wachten dit leek wel een eeuw te duren voordat ik eindelijk de uitslag had. De uitslag was positief en dit voor de eerste behandeling! Ik was super blij en mijn man natuurlijk ook samen met mij. Ik moest nog wel extra hormonen vaginaal inbrengen omdat deze de baarmoederslijmvlies verstevigen en een miskraam doen voorkomen dit kreeg ik al op recept maar moest het pas gebruiken als ik zwanger was en als ik niet zwanger was dan hoefde ik niks meer te gebruiken. Ik was erg ziek in het begin erg moe, veel slapen, niks kunnen doen, misselijk zijn en moeilijk kunnen eten. Dat was best erg maar ik dacht dit heb ik er zeker wel voor over, voor zo een klein baby’tje.

Toen ik 7 weken zwanger was moesten wij een echo gaan maken en als die helemaal goed bleek te zijn mocht ik stoppen met deze vaginale hormonen tabletten. Bij de echo bleken wij extra gelukkig te mogen zijn en zagen we dat we een tweeling kregen. Ik was dus zwanger van een tweeling: wat een droom. Echt super leuk! Ik was en ben nog steeds erg blij dat het in een keer gelukt was en alles ging zo volgens de planning. De dame van Human First belde mij en ik vertelde haar het goede nieuws zij was erg blij voor mij ik heb haar zelf nog nooit ontmoet maar ik hoorde het gewoon aan haar stem en ik vond het erg leuk om met haar gewoon te praten zij stelde mij toch op de ene of andere manier tot rust. Zij vroeg aan mij of ik een verhaal wil doen van mijn ervaring over mij en deze behandeling ik beloofde haar dit te doen maar omdat ik zo ziek was de eerste veertien weken kwam er niks van terecht.

Zij belde mij nog wel een keer tussendoor om te vragen hoe het ging dat was wel prettig dat ze mij niet vergeten was en aan ons dacht. Ik vertelde aan haar dat ik het verhaal niet vergeten was en dat ik het zeker zou schrijven en gaf mijn belofte, legde haar ook uit dat ik hier niet aan toe kwam omdat ik zo last had van zwangerschap kwaaltjes. Na mijn veertien weken zwangerschap voelde ik mij weer een stuk beter en mijn smaak van het eten kwam terug ik dacht nu ik mij goed voel zal ik mijn belofte nakomen ook. Ik ben nu zeker ander half uur aan het typen geweest maar dat heb ik er wel voor over. Zij hebben voor mij ook van alles gedaan en mij geholpen. Ik raad de mensen die in het zelfde scheutje zitten als ik er in zat zeker aan om voor dezelfde keuze te gaan net als die ik genomen heb. Human First, kijk anders even naar de website en je zal er echt geen spijt van hebben dat weet ik zeker. Mijn grote dank nog aan het hele team die ons hierbij geholpen heeft !

Heel veel groetjes en succes,

Aanstaande ouders van een tweeling