In Nederland waren we al een tijdje bezig voor een tweede kindje. Na verschillende onderzoeken kwam eruit dat ik onverklaarbaar onvruchtbaar zou zijn. Het enigste wat ze vonden was een afgesloten eileider aan de linkerzijde. Na 7 IUI overgegaan op IVF met als resultaat 8 eitjes, helemaal blij waren we. Toen we op de dag van terug plaatsing hoorde dat de andere 7 het niet gehaald hadden, zonder enige reden of uitleg gingen we beide met een dubbel gevoel het ziekenhuis uit. 

Vervolgens op naar de volgende poging waarbij ze al meerdere keren lieten vallen dat, zou ik kans willen maken, ik echt zou moeten afvallen. Zo gezegd, zo gedaan dus in een korte periode 7 kilo afgevallen. Maar beide bleven we een beetje een vreemd gevoel houden bij het ziekenhuis en bij onze behandelende gynaecoloog. Een soort lopende band werk, een nummertje zonder persoonlijk randje. Ook de onduidelijkheid speelde op, waarom lukt het niet terwijl we al een gezonde dochter op de wereld gezet hebben onder enige hulp...

Met in NL het maximale aan dosering gingen we voor de tweede poging, nu voor ICSI. Weer had ik maar 3 eitjes waarbij er op de dag van terug plaatsing maar weer 1 goed was om terug te plaatsen en de andere waren weer afgevallen. 

 

Toen ben ik me gaan verdiepen op IVF/ICSI in het buitenland en kwam toen uit op de site van humanfirst. Ik besprak dit met me man thuis en hij verklaarde me zowat voor gek. Naar Turkije voor IVF was een heel slecht plan van me zoals ik te horen kreeg. Hem ook de site laten lezen en afgesproken dat we een online gesprek inplannen met Evren, pas na dit gesprek besluiten we wat te doen en wat goed voelt. 

Samen wat voorbereiding gedaan en na dit gesprek hadden we beide zo’n fijn gevoel dat we besloten hadden af te reizen naar Istanbul voor onze laatste “vergoedde” poging. Hele fijne communicatie met Evren over ons behandelplan en alle stappen die ondernomen moeten worden voor de verzekering, ze helpt je daar echt helemaal van a tot z bij, heel fijn! 

 

Zelf heb ik wat appartementen gezocht en na overleg met Evren iets geboekt wat en centraal lag in een leuk gebied en niet al te ver van het ziekenhuis vandaan. Ook heb ik zelf de vliegtickets geboekt. Dat ik dit toch kon overleggen ondanks dat ik geen compleet pakket afnam was erg fijn. 

Ook besloten tijdens ons verblijf een Nederlandse gastvrouw bij te boeken. 

 

Het moment van vertrek kwam dichterbij. In NL begon ik al met spuiten aangezien ik steeds een erg lang schema had. Ook heb ik mijn eerste echo in Nederland gemaakt en Evren heeft meegekeken waar ik dit het beste kon doen zodat het ook nog een beetje in de buurt was van mijn huis of werk. 

Goed geregeld allemaal! 

 

De dag van vertrek verliep soepel en kwamen aan bij ons appartement. De volgende dag werden we opgehaald door het ziekenhuis en de gastvrouw wachtte daar op ons. 

Dit vervoer zou ik echter niet adviseren. Bijna iedere afspraak waren ze te laat of konden ze ons appartement niet vinden. Achteraf blijkt ook dat het gewone taxi vervoer in Istanbul zo makkelijk is dat je dit veel makkelijker en goedkoper zelf kunt regelen via een hele makkelijke app “BiTaksi” 

 

Wat een prachtig ziekenhuis en wat een warm welkom. Alle mensen zo vriendelijk en behulpzaam en wat fijn dat er een Nederlandse gastvrouw was die ons hierin begeleidde. Er moet nog best wel wat papier werk ingevuld worden en daar ondersteunt ze dan ook bij zodat alles goed geregistreerd word. 

Ook tijdens de gesprekken met de professor is het heel fijn dat ze er bij is. De professor spreekt heel goed Engels maar je kunt dan toch nog alles even checken in het Nederlands. 

 

Ze gaan in het ziekenhuis erg zorgvuldig te werk en gaan echt respectvol met je om. Dit zit hem in kleine dingen als hygiëne en privacy tijdens omkleden en inwendige echo’s bijvoorbeeld. Ze geven een duidelijke uitleg en ze nemen echt de tijd voor je. Vervolgens krijg je uitleg van een verpleegkundige over de medicatie en kan ook de medicatie zelfs naar je toegebracht worden. 

 

Wij verbleven in totaal 18 dagen in Istanbul en hebben hier ook echt onze vakantie van gemaakt samen met onze dochter van 3,5 jaar. Zoveel moois te zien en doen en zo kindvriendelijk. Echt een  gevarieerde stad met drukke en rustigere delen maar ook heerlijke eilanden waar je echt even kunt ontsnappen uit de drukte en geniet van rust, strand en echt een hele andere omgeving.  

Echt een aanrader! En doordat onze vakantie gekoppeld zat aan de behandelingen verliep alles zo fijn en had ik minder last van alle hormonen. Met uiteindelijk fantastische resultaten. 

We hadden na de punctie onder narcose 11 eitjes. Al deze 11 eitjes werden op verzoek en tegen meerbetaling bewaard in een embryoscope. Op de dag van terug plaatsing waren ze alle 11 nog intact en goed gedeeld. Uiteindelijk een terug plaatsing gekregen en de beste 5 eitjes zijn op dag 6 ingevroren, de andere zouden na eventueel ontdooien niet meer bruikbaar zijn geweest. 

 

Na de eerste terugplaatsing had ik een positieve zwangerschapstest, ons geluk kon niet meer op. Zo lang gewacht, zoveel tegenslagen gehad en uiteindelijk hadden we de hoop dus ook een beetje opgegeven. Het lukte dus toch gewoon. 

 

Helaas is deze poging na 6 weken toch geëindigd met een miskraam. Ook de begeleiding/contact van Evren hierbij was heel fijn. 

 

Aangezien we nog embryo’s in de vriezer hadden hebben we ervoor gekozen snel daarna weer terug te vliegen. Nu voor een kort tripje van 2 nachten samen met mijn man en dit keer zonder de Nederlandse gastvrouw. Weer een heel fijn gevoel met alles daar en erg vriendelijk. Ook na de terugplaatsing samen nog een dagje genoten van de prachtige stad. 

 

Nu na een aantal weken kan ik melden dat ik zo’n 17 weken zwanger ben van een jongen. We zijn erg blij en zijn alle betrokkenen die ons geholpen hebben bij dit proces erg dankbaar. 

 

Wij kunnen het oprecht echt iedereen aanraden te overwegen om deze stap te maken en zo jullie dromen te laten uitkomen.

 

A & H