Drie kindjes! Onze ervaring met Human First (Juni 2015)

Drie keer Memorial Istanbul: twee keer zwanger: drie kindjes! Onze ervaring met Human First

Sinds 2008 zijn mijn man en ik bezig met onze kinderwens. Na een traject van drie jaar van onderzoeken, IUI pogingen en een eerste ICSI poging in Nederland besloten we op zoek te gaan naar alternatieven. Niet omdat we zo ontevreden waren over de behandeling in Nederland. Eerder omdat er voor ons gevoel te strikt aan protocollen werd vastgehouden die naar ons idee niet bij onze individuele situatie paste.

Via een zoektocht op internet kwamen we bij de site van Human First. Na een uitgebreid telefonisch gesprek met de directrice van Human First, Evren, bleek dat zij erg goed op de hoogte was van de mogelijkheden daar en de procedures. Toch wilden we ook nog weten of het Memorial ziekenhuis in Istanbul waarmee Human First samen werkt ook over de juiste accreditaties beschikte. Dat bleek het geval te zijn.

In Oktober 2012 zijn we voor de tweede ICSI behandeling via Human First voor het eerst naar Istanbul gegaan. Het ziekenhuis opereert professioneel en staat open voor eigen inbreng van de patiënt . Zonder daarmee het gevoel te geven dat ze mee zouden gaan in onverantwoorde behandelingen. Ook de begeleiding van de tolk is erg prettig, zeker omdat de artsen wel Engels spreken, maar het overige deel van het personeel vaak niet. Nu is het niet zo dat alles anders is dan in Nederland. Ook hier kan je te maken krijgen met wisselende artsen en lange wachttijden in de wachtkamer (vaak vanwege een spoedgeval). Wat wel echt anders is dat dr Cem echt duidelijk de eindverantwoordelijk is voor de behandeling en je hem ook echt regelmatig ziet, terwijl je in Nederland vaak vooral te maken hebt met de artsen in opleiding.

Een ander voordeel is dat je in een andere omgeving geen zorgen hoeft te maken over werk en andere zaken die je moet combineren met het behandelingstraject. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden voor pijnbestrijding tijdens de punctie. Uiteindelijk is de eerste behandeling in Istanbul helaas niet aangeslagen.

Toch besloten we onze laatste verzekerde poging weer in Istanbul te doen omdat we vertrouwen hadden in het team en in het bijzonder dr Cem. Er is echt goed gekeken naar de ervaringen van de eerste behandelingen en hier is de behandeling op aangepast. Eind 2012 zijn we wederom naar Istanbul gegaan. Weer met positieve ervaringen en deze keer ook een positieve resultaat! Na precies 40 weken ben ik september 2013 bevallen van een prachtige en gezonde zoon.

Omdat we altijd meerdere kinderen wilden (hoewel we daar op een gegeven moment echt niet meer op durfden hopen) zijn we eind 2014 weer een Turkije gegaan. Nu was het in een keer raak! Momenteel ben ik 15 weken zwanger van ons tweede en derde kindje.

Een laatste positieve punt wat ik nog mee wil geven is dat Human First niet alleen de reis en de voorbereidingen uitstekend regelt: ook bij vragen achteraf (bv voor benodigde verwijzingen) zijn ze uitstekend bereikbaar, vriendelijk en regelen ze altijd alles netjes.