Ervaring van Robbert en Daisy (Februari 2016)

We zijn bij Human First terecht gekomen, doordat we in Nederland 3 ICSI behandelingen hebben gehad en daar niet heel tevreden over waren. Toen zijn we gaan zoeken op het internet naar een ICSI behandeling in het buitenland. Zo kwamen we op de site van Human First terecht. De site heeft ons veel informatie gegeven over de behandeling in Istanboel. Toen hebben we contact gelegd met Evren van Human First. Zij heeft ons heel goed geïnformeerd over de mogelijkheden en werkwijze in Istanboel. Hierdoor besloten we de ICSI behandeling in Istanboel te gaan doen. Toen zijn we het traject ingestapt.

We kregen heel snel al de benodigde informatie van Evren. Omdat we al bekend waren met hormonen spuiten, konden we er voor kiezen om een verkorte reis te doen van 10 dagen in plaats van 17 dagen. We besloten toen om voor 10 dagen te gaan. Van Evren kregen we te horen wat we in Nederland allemaal moesten regelen: bloedtest, medicijnen bestellen, visum regelen, echo. Toen we de datum hadden gekozen, is Evren alles gaan regelen. Al snel kregen we een mail met de vliegtickets, gegevens van de gastvrouw, een formulier met een schema met de prikdagen, wanneer we de echo kregen en wanneer we van Nederland vertrokken en informatie over onze eerste afspraak in het ziekenhuis in Istanboel.

Eenmaal aangekomen in Istanboel werden we netjes opgewacht door een medewerker van het hotel. De volgende ochtend werden we opgehaald in het hotel door de gastvrouw. Zij haalde ons op en ging samen met een medewerker van het hotel met ons mee naar het ziekenhuis. Toen we aan kwamen in het ziekenhuis konden we rustig wachten in de wachtruimte, de gastvrouw regelde alles. Toen de gastvrouw ons had ingeschreven konden we terecht bij dr Cem. Daar kregen we netjes in het Engels van dr Cem te horen over hoe en wat er allemaal de komende dagen zou gaan gebeuren. Als we sommige dingen niet begrepen dan vertaalde de gastvrouw alles heel netjes en duidelijk. Gelijk kregen we een echo van dr Cem zelf om te kijken of alle eitjes goed waren. We kregen toen gelijk te horen dat het er goed uit zag en dat we de zelfde avond gelijk al de laatste spuit konden nemen voor de eisprong. Toen werd ons ook gelijk verteld dat als het sperma niet goed was dat ze dan op de zelfde dag als de punctie een O.K. klaar hadden staan om het sperma operatief weg te halen. 2 dagen later moesten we al weer vroeg in het ziekenhuis zijn. Eerst werd onderzocht of het sperma goed was. Een half uur later kregen we van dr Cem te horen dat het sperma goed genoeg was. Iets later kregen we de punctie onder al gehele narcose. De gastvrouw was bij elk moment dat er een verpleegster kwam bij om alles netjes te vertalen. De gastvrouw ging zelfs mee naar de O.K. Alles werd netjes uitgelegd wat er stap voor stap gedaan werd. Na ongeveer 15 min gingen we al weer uit de O.K. naar de privé kamer. Na een uurtje, nadat ik iets gegeten had en een rondje om het bed kon lopen, mocht ik me aankleden en weer terug naar het hotel. Ik moest 2 dagen rustig aan doen. Door de narcose heb ik die dagen ook erg veel geslapen. Ik heb deze punctie ook helemaal geen last gehad. Terwijl ik in Nederland er heel erg veel last van had.

De dag na de punctie kregen we van de gastvrouw een telefoontje dat we van de punctie 5 bevruchte embryo’s hadden. En dat we 3 dagen later te horen kregen of we die dag de terugplaatsing hadden of na 5 dagen. Na 3 dagen kregen we het telefoontje dat er nog 4 bevruchte embryo’s over waren en dat dr Cem wou wachten met terugplaatsen tot dag 5. Wat een goed teken was, want dan waren de embryo’s nog sterker. Op dag 5 werden we weer netjes door de medewerker naar het ziekenhuis gebracht. Daar werden we opgewacht door de gastvrouw. Eenmaal weer bij dr Cem werd ons verteld dat er van die 4 embryo’s er 2 embryo’s nog over waren waarvan 1 van super kwaliteit. De 2e was iets minder van kwaliteit. Dr Cem wou daarom ook ze allebei terugplaatsen. Toen mochten we ons weer omkleden voor de O.K. om de terugplaatsing te krijgen. De dag na de terugplaatsing vlogen we terug naar Nederland en moesten we 2 weken wachten voor we een zwangerschapstest konden doen.

Na 2 weken in spanning te hebben gezeten mochten we eindelijk de zwangerschapstest doen en daaruit bleek dat de behandeling gelukt was: ik was zwanger. Na 3 behandelingen in Nederland met geen effect, nu met 1 behandeling in Istanboel gelijk zwanger. Dat hadden we nooit verwacht. Nu inmiddels 2 echo’s verder en 11 weken zwanger. Wij hebben deze ervaring daarom ook als zeer prettig ervaren. Alles was super geregeld we hoefden zelf helemaal niks te doen. We zouden deze reis iedereen aanraden.

Groetjes Robbert en Daisy

Behandeling in november/december 2015