Human First biedt ondersteuning (april 2016)

In maart 2016 hebben mijn man en ik, na 3 jaar in een Nederlands ziekenhuis voor een ICSI-traject in behandeling te zijn, besloten het traject voort te zetten in het Memorial kliniek in Turkije, Istanbul. In het Nederlandse ziekenhuis voelden mijn man en ik ons niet serieus en persoonlijk behandeld. Meerdere terugplaatsingen met veel pijn en zelfs een hysteroscopisch onderzoek met veel pijn die (in eerste instantie zonder verdoving) was. Na te veel pijn te hebben, besloten de gynaecologen bij mij onder algehele narcose de hysteroscopie uit te voeren. Na 3 jaar geen enkel positief resultaat van zwangerschap door grotendeels belemmering van vleesbomen in de baarmoeder en in behandeling te zijn door verschillende gynaecologen in opleiding, hebben mijn man en ik besloten onze derde poging voort te zetten in Turkije.

Een goede collega hoorde mijn verhaal aan. Zij vertelde mij dat twee hele goede vrienden ook een kinderwens hadden en een soortgelijke nare ervaring mee hebben gemaakt in een ander ziekenhuis in Nederland. Met een van de stellen ben ik via mijn collega in contact gekomen en heeft zij mij haar zeer goede ervaring verteld bij Human First en haar goede en mooie ervaring in Turkije. Want met dankbare enthousiasme en vreugde vertelde zij mij dat haar man en zij na een eerste IVF-poging in Turkije een positieve zwangerschap hebben gekregen! Zij hebben een prachtig zoontje van ongeveer 2 jaar oud. Met trots stuurde zij mij de foto's van hun zoontje via de app. Jarenlange nare IVF behandeling in Nederland leverde hun geen zwangerschap op en besloot ze in het buitenland te proberen. Na haar ervaring en verhaal waren mijn man en ik ervan overtuigd om onze kinderwens over een andere boeg te gooien en het ook eens te proberen in Turkije. Onze omgeving vroeg ons uit zorg: "willen jullie dit wel doen? In een vreemd land behandeld worden? Straks zijn ze niet zo goed als in Nederland". Mijn man en ik hebben hier maar één antwoord op:

Onze reis naar Turkije is fantastisch begeleid door Human First! Ik had geweldige telefonische contacten met Human First. Al mijn vragen werden zo goed mogelijk en vakkundig beantwoord. Ook werd ik op mijn gemak gesteld. Er is goed verteld wat de vakkundigheid op het gebied van fertiliteit in Turkije is, maar ook dat er geen garanties zijn en er is niet voor mooi weer gespeeld. Dat gaf mij een heel goed gevoel om de stap te nemen. De vlucht, het verblijf en het schema voor de hormonen behandeling en overige informatie was tot in de puntjes uitgewerkt. Bij aankomst in de kliniek in Turkije werden wij ook nog eens zeer goed begeleid door de gastvrouw en de hoofd gynaecoloog! Voor de verandering een gynaecoloog en geen artsen in opleiding. De gastvrouw is drietalig en spreekt uitstekend Nederlands, Turks en Engels en ze is ook nog eens een gezellige persoon. Zonder de gastvrouw hadden wij ons zeker niet gered in Turkije! Onze eerste afspraak met de hoofd gynaecoloog was erg spannend. Hij heeft mij met een inwendige echo onderzocht en kwam al heel snel tot de conclusie dat de terugplaatsing erg lastig zou worden. Hij legde uit waarom en liet ook zien op de echo dat de vleesbomen in de weg zaten en de kans op innesteling van een embryo zeer weinig kans van slagen had. De embryo's worden de afgelopen drie jaren afgestoten door de vleesbomen. Teleurgesteld keek ik hem aan. Hij stelde mijn man en mij twee opties voor. De terugplaatsing doorzetten, met dus zeer weinig kans van slagen of de vleesbomen door een laparoscopie weg te laten halen met grote kans van slagen. Mijn man en ik zijn in beraad gegaan en hebben direct besloten de vleesbomen weg te laten halen in Turkije. Wij zijn door het hele proces zo goed behandeld door de hoofd gynaecoloog, het personeel en de gastvrouw. De gastvrouw is met mijn man gedurende de operatie ook nog eens in de kliniek gebleven. De laparoscopie gebeurde onder algehele narcose en is heel goed uitgevoerd door de hoofd gynaecoloog. Er zijn ongeveer 6 vleesbomen weggehaald! Eentje van 6 en twee van 3 centimeter in de baarmoederholte en kleintjes in de baarmoederwand! Een baarmoeder is ongeveer net zo groot als een vuist. De operatie is opgenomen en hebben mijn man en ik dit zelf mogen zien op de DVD. Het was erg schrikken en emotioneel om te zien wat voor grote vleesbomen eruit kwamen rollen (lijken net eieren). Ik ben inmiddels zo goed als hersteld en gaat het goed met mij! Over drie maanden gaan wij weer terug naar Turkije om de ICSI behandeling voort te zetten! Dat kan in Turkije namelijk wél na het weghalen van vleesbomen (laparoscopie)!

In het ziekenhuis in Nederland sprak ik ruim 1,5 jaar geleden al mijn zorg en twijfels uit over de vleesboom in mijn baarmoeder en vroeg of deze niet verwijderd moest worden. Hierop is geantwoord dat na het weghalen van de vleesbomen geen kans van slagen was op de verdere ICSI behandeling en dat het beter was om de vleesboom te laten zitten. Als leek op dat gebied en bang geworden, geloofde ik het verhaal dat mij verteld werd. De terugplaatsingen gingen door zonder positieve resultaat op zwangerschap. Het baarmoederslijmvlies was slecht te zien op de echo's en was lastig te meten, waardoor ik hormonen door moest slikken om het baarmoederslijmvlies nog een beetje aan te laten dikken, vaak met weinig resultaat en moest de terugplaatsing steeds op zich laten wachten. Op een gegeven moment waren de terugplaatsingen wat pijnlijk en vervelend. Ik heb zelf aangedrongen op een diagnostische hysteroscopisch onderzoek om de ligging van de vleesboom te bepalen (de gynaecoloog artsen in opleiding spraken herhaaldelijk over één vleesboom, staat ook in mijn medisch rapport) . De hysteroscopie is augustus 2015 uitgevoerd. Daarbij hebben de uitvoerende gynaecologen de diagnose gesteld dat de vleesboom in de baarmoederwand zit en niet in de baarmoederholte, dat mijn baarmoeder er normaal uitzag en de terugplaatsingen gewoon doorgezet konden worden. Ik was opgelucht en zo is de eerst volgende terugplaatsing in oktober 2015 geweest met weer een negatief resultaat en dus weer geen zwangerschap. Daarop is ons besluit geweest om naar Turkije te gaan.

Mijn man en ik vragen ons af op welke manier de hysteroscopie in Nederland is uitgevoerd. Waarom de gynaecologen de diagnose hadden gesteld van één vleesboom in plaats van meerdere vleesbomen? Hebben zij die niet gezien? Waarom mijn man en ik verteld is dat de vleesboom die zij zeggen gezien te hebben in de baarmoederwand zit in plaats van in de baarmoederholte? Op de DVD van de operatie is duidelijk te zien dat de grote vleesbomen uit de baarmoederholte kwamen rollen.

Vrouwen die last hebben van een vleesboom of vleesbomen wil ik adviseren/ aanraden om deze weg te laten halen voordat het te laat is en je baarmoeder er compleet uit moet! Turkije beschikt over de vakundigheid op het gebied van weghalen van vleesbomen en fertiliteitsbehandeling. Daar ben ik zelf getuige van. Human First kan je erbij begeleiden.

Succes en groeten van een echtpaar met zeer positieve ervaring uit Turkije!